Medieteknik B

måndag, januari 30, 2006

To feed or not to feed

Vad är en "feed"?

Tekniken att syndikera sin blogg, dvs att göra den tillgänglig för återpublicering i en speciell feed-läsare [feed reader, feed aggregator] eller direkt på någon annan webbplats, t.ex. en portal, bygger på att man har en xml-fil. Denna xml-fil eller feed innehåller ung. samma info som webbsidan man vill sprida eller korta sammanfattningar av de senaste uppdateringarna på sidan. Denna parallella fil kan handkodas men ofta tillverkar en databastjänst denna xml-fil automatiskt t.ex. som i Blogger.

RSS eller Atom?

RSS [Rich Site Summary eller Really Simple Syndication eller...] och Atom är två konkurrerande xml-format som båda används för syndikering av info från webbplatser t.ex. bloggar. För att ytterligare trassla till det finns det ett antal olika RSS-versioner som bara delvis är kompatibla med varandra.

Jag gissar att RSS 2.0 kommer att fortsätta dominera över både andra RSS-versioner och Atom. Men tyvärr använder Bloggers gratisversion enbart Atom så vi får antingen hålla till godo med Atom eller på annat sätt åstadkomma en RSS 2.0-fil. Eftersom RSS 2.0 passar för att bifoga ljud och videofiler på ett automatiskt sätt så kommer vi antagligen in på detta längre fram i kursen?
Uppdatering jun 06: Numera publiceras en RSS-formaterad xml-fil också av Blogger. Titta själv i källkoden till er blogg så hittar ni adressen t.ex.
<link rel="alternate" type="application/rss+xml" 
title
="Medieteknik B (RSS 2.0)"
href
="http://medieteknikb.blogspot.com/rss.xml" />
Har inte sett nån reklam för denna tjänst, kanske ännu i beta?

Tills vidare kan vi reda ut begreppen så här:

Vår Blogger-Atom-fil som hittas på t.ex. http://minexempelblogg.blogspot.com/atom.xml
kan kallas feed eller xml men inte RSS

När vi letar efter en feedläsare t.ex. via Google eller bland Mozillas extensions så kan vi ändå söka på t.ex. "RSS+aggregator" eftersom RSS är det dominerande formatet och de program som läser RSS ofta också klarar Atom (kollas...)

Att skaffa en "feed reader" som enbart klarar Atom skulle betyda att du inte kunde läsa [konsumera] en massa andra intressanta feeds i formatet RSS

Ofta märker man ut länken till sin feed på sidan med en orange ikon.
Vi kan till vår feed använda
t.ex. eller
men inte och nu även eller

Allt om RSS kan man läsa på eller via http://blogs.law.harvard.edu/tech/rss